Aline Kiner: A Beginák éjszakája

Szerző életrajz

ALINE KINER (1959–2019) francia újságíró és írónő. A Sciences et Avenir ismeretterjesztő magazin munkatársaként dolgozott 1995-től, majd a lap különszámainak főszerkesztője lett 2008-ban. Együttműködött továbbá a Th alassa dokumentumfi lm-sorozattal és a Libération újsággal is. A történelem szerelmese volt, különösen szenvedélyesen rajongott a középkorért. Jelen regényen kívül még három műve jelent meg: La Cathédrale, livre de pierre (2004), Le jeu du pendu (2011), La vie sur le fi l (2014). A beginák éjszakája fordítása a La Nuit des béguines (Liana Lévi, 2017) alapján készült. A könyv 2018-ban elnyerte a Prix Culture et Bibliothèques Pour Tous (Prix CBPT) díjat.

A beginák éjszakája

Fülszöveg

Párizs, 1310. Marais negyed.  A nagy királyi beginázs több száz nőnek ad otthont, akik saját belátásuk szerint élnek, tanulnak vagy dolgoznak itt. A házasságot ugyanúgy elutasítják, mint a klauzúrát. Sem a laikusokhoz, sem a szerzetesekhez nem lehet besorolni őket. Nem a férfiak irányítják az életüket, tőlük egészen függetlenek. Az idős Ysabel, a növények és az emberi lélek titkainak jó ismerője, ennek a közösségnek a gondnoka, a helyi ispotály vezetője.

A beginázs békés, háborítatlan nyugalma megrendül, amikor egy ismeretlen lány tűnik fel náluk. A vörös hajú, szótlan, lázadó Maheut kényszerházasságból menekül. Ráadásul egy ferences barát is keresi…

Azonban a párizsi begináknak nemcsak azért kell küzdeniük, hogy megóvják Maheut-t, hanem saját függetlenségükért és szabadságukért is. Mert mindeközben a királyságot az eretnekség szelleme kísérti, üldözik a templomosokat, és az egyik beginát egy betiltott kézirat miatt a Grève téren máglyán elégetik.

Aline Kiner egy ismeretlen középkorba vezet bennünket, Szép Fülöp uralkodásának jelentős történelmi eseményeit valóságos és fiktív szereplők élettörténetével összekapcsolva. Merész hősnői korukat megelőző feministák, akik lenyűgözően izgalmas életet élnek.

Ajánló