Halldóra Thoroddsen – Ablak

Szerző életrajz

Az 1950-ben született Halldóra K. Thoroddsen

izlandi költő, író, képzőművész és tanár, Reykjavíkban él, az izlandi kulturális élet aktív szereplője. Verseket, novellákat, regényeket és mikrofikciót ír, első verseskötete 1990-ben jelent meg. Ablak című kisregényéért 2016-ban elnyerte az izlandi női írók műveit kitüntető Fjöruverðlaun-díjat, illetve 2017-ben az Európai Unió Irodalmi Díját. Legújabb regénye a 2018-as Katrín története (Katrínarsaga).
Fülszöveg

Az öregedés és az öregség nem csak az izlandi irodalomban mellőzött téma. Az Ablak négy nagy fejezete négy egymást követő reykjavíki ősz történéseit írja le egy kezdetben 78 éves névtelen nő szemszögéből – különös módon egyes szám harmadik személyben. Kevés, sokat sejtető, gondosan megválogatott szóval mond el rengeteg mindent a mű, amelynek költői nyelvezete, gondolatvilága nem szépíti a valóságot, azonban a gyakran szomorú eseményeket is finom humorral tálalja.

Halldóra Kristín Thoroddsen három verses- és két novelláskötet után írt kisregénye 2017-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.