Johanna Sinisalo – Iron Sky – Támad a Hold!

Szerző életrajz

Aila Johanna Sinisalo finn sci-fi és fantasy szerző. Összehasonlító irodalmat és drámát tanult a Tamperei Egyetemen, majd marketingesként helyezkedett el. 1997 óta az írásból él. A 80-as években kezdett írni egy finn sci-fi magazin számára novellákat. Az 1985-ös év hozta meg az áttörést, amikor első ízben elnyerte az Atorox-díjat, amit minden évben a legjobb finn novellának ítélnek oda. Ezt követően további hat évben nyerte el ezt a díjat. 2000-ben pedig Finlandia-díjat nyert első regényével

(Ennen päivänlaskua ei voi), melyet számos nyelvre fordítottak le. Amerikában a Troll címen futott, és 2004-ben megnyerte a James Tiptree Jr.-díjat is.
„Baby Doll”című kisregényét 2009-ben Nebula-díjra jelölték.

2017-ben A Nap magja című írásával, a „legjobb regény” kategóriában Prometheus díjat nyert. Mindeközben rádiójátékokat és televíziós sorozatok, filmek forgatókönyveit írja. Többek között a 2012-ben készült nagy sikerű Iron Sky (magyarul Támad a Hold) című film forgatókönyve is tőle származik.

Johanna Sinisalo: Iron Sky

Fülszöveg

A nácik bukása után létrejött a Negyedik Birodalom – a Holdon. Adolf Hitler holtteste (elvileg) nyomtalanul eltűnt, de a nemzetiszocialista ideológia virágkorát éli továbbra is, egy másik égitesten.
A könyv egy fiatal nőről szól, aki hisz a faji felsőbbrendűségben és mind­azokban a doktrínákban, amelyeket a Földről tanult. Ám amikor egy amerikai űrhajó érkezik a Holdra 2018-ban, minden megváltozik. Renate a Földre utazik, hogy beszélhessen az embereknek az erkölcsileg magasabb rendű náci életmód erényeiről, ám amit ott talál, cseppet sem olyan, mint a propagandában.
A világ abszurditását tükröző mű könyörtelen görbe­tükröt tart elénk, bemutatva civilizációnk vakságát és önpusztító hatásait. Politikai szatíra a hatalom szégyentelen kapzsiságáról, a tömegek manipulálásáról, az ideológiák hatásairól – és természetesen az emberiség végtelen ostobaságáról.A regény az Iron Sky című film forgatókönyvén és Johanna Sinisalo kutatásain alapul, a könyv így annak ún. „írói változata”, megfűszerezve az űrnél is sötétebb humorral.

Ajánló
LINK: https://galaktika.hu/mi-van-a-hold-masik-oldalan-konyvismerteto-johanna-sinisalo-iron-sky-tamad-a-hold/