Nenad Joldeszki – Mindnekinek a maga tava

Szerző életrajz

Nenad Joldeszki

Makedón szerző, 1986-ban született. Közgazdaságtant tanult, mesterdiplomáját összehasonlító irodalomból szerezte a „Modern és posztmodern elbeszélések intertextuális iróniája” témájában.

Eddig két novelláskötete és egy regénye jelent meg. Első könyve, az Enhalon csöndje a macedón nyelv többféle nyelvi rétegét is bemutatta, és kiadójától 2009-ben megkapta a legjobb bemutatkozó kötet díját. A Mindenkinek a maga tava 2012-ben jelent meg, és négy évvel később az Európai Unió Irodalmi Díjával tüntették ki. Legfrissebb műve, az Úszómedence ember és természet alkotta tájait énekli meg.

Az írás mellett szerkesztett már antológiát, amatőr színtársulatok számára szövegkönyveket adaptált, és jelentős a helyi kulturális életben végzett szervezőmunkája is.

Mindenkinek a maga tava

Fülszöveg

Merre vagy, elbeszélő?
Álom és ébrenlét, kezdet és vég, múlt és jelen, valóság és fikció, tudomány és irodalom határán járunk, mindez egy tóba folyik össze. Ide gyűlnek az emlékek, itt találkozik tér és idő, elbeszélő és elbeszélés. Itt rétegződik maga a szöveg, mely elindul, aztán átíródik, abbamarad, majd folytatódik. Az archetípus életre kel, narratívát hoz létre, árad, folyik, megállíthatatlanul, egymástól távoli történeteket kapcsol össze, hogy később újra szétváljanak, szétfolyjanak, mindegyik a saját útján, és végül eljusson a medrébe. Mindenkinek a maga tavába.

Nenad Joldeszki könyve modern, álomszerű vízió, egyszerre melankolikus és élettel teli, költői és prózai, legmélyebb emberi kérdéseinket járja körül.