Tanja Stupar – Órák anyám szobájában

Szerző életrajz

Tanja Stupar

Tanja Stupar-Trifunović a horvátországi Zárában (Zadar) született 1977-ben. A boszniai Banja Lukában szerzett diplomát a Bölcsészettudományi Karon. Eddig öt verseskötete, egy rövidpróza-kötete és egy regénye jelent meg, műveit angol, spanyol, bolgár, magyar, német, lengyel, szlovén, macedón, cseh, dán és francia nyelvre fordították. Az Órák anyám szobájában című regényéért az EU Irodalmi Díjában részesült.

Órák anyám szobájában

Fülszöveg

„Eldöntöttem, hogy nőkről fogok írni, anyákról és lányokról, akiknek az arca időnként eltűnik ezeknek a hősöknek az izmos ölelésében. Rólunk, akik néhanapján fölbukkanunk individuumként, de aztán önmagunktól megriadva elbújunk a négy fal közé, bátorságot gyűjtve az ismeretlenbe tett új kirándulásokra. Az arcokról, amelyeket szerettünk, amelyeket megtapintottunk ujjainkkal, a hol szelíd, hol inkább kegyetlen élettől kapott vagy lopott gyöngédségekről.”

Tanja Stupar-Trifunović könyve, melyet az Európai Unió irodalmi díjával jutalmaztak, azt állítja, anyák hosszú sorát őrizzük magunkban, folyton újjászületünk, mégis mindig visszatérünk „anyánk poros házába”, hogy hasonló „emlékek krónikásaivá” váljunk.

recenziók

Librarius