Juhani Karila: Csuka-átok

Szerző életrajz

Juhani Karila 1985-ben született. A Tamperei Egyetem kommunikáció szakán diplomázott. Jelenleg újságíróként dolgozik a legnagyobb fi nn napilap, a Helsingin Sanomat kulturális szerkesztőségében. 2010-ben első novellájával megnyerte a J. H. Erkko Írópályázatot, 2013-ban Gorilla című novelláskötetével a Helsingin Sanomat irodalmi díjára jelölték. Csuka-átok című regényéért megkapta a Kalevi Jäntti-díjat és a Jarkko Laine-díjat is.

Csuka átok

Fülszöveg

Elinának minden évben vissza kell térnie lappföldi szülőhelyére, hogy június 18. előtt kifogja ugyanazt a csukát a helyi kis tóból. Az élete múlik rajta.
Ezúttal azonban nem a tervek szerint alakulnak a dolgok. Az idő egyre fogy, és a csuka még mindig úszik. Kiderül, hogy a lányt gyilkossággal gyanúsítják, egy rendőr is a nyomában van. Ezenkívül szembe kell néznie első szerelmével, édesanyja „szellemi” örökségével, és megküzdeni egy titokzatos átokkal.

A könyv beszippant és elnyel, mint egy lapp mocsár; varázslatokkal és babonákkal van tele; benne a valóság a természetfelettivel keveredik: nem szokatlan, hogy egy drómó ül az autó hátsó ülésén, a polgármestert megszállja egy szellemszajkó, a víziszellem kártyázik az emberekkel, és „a népség éjszakáján” végképp bármi megtörténhet…

Ajánló