Sara Stridsberg: Álmok sivataga

Szerző életrajz

Sara Stridsberg (1972) a kortárs svéd irodalom kiemelkedő alakja, elsősorban regényeket és drámákat ír. Első regényét, a Happy Sallyt (2004) August-díjra jelölték. A mű Sally Bauer úszónőnek állít emléket, aki 1939-ben átúszta a La Manche csatornát. Ezt egy ugyancsak fi ktív életrajzi regény követte, a Drömfakulteten (Álmok sivataga), amely a radikális amerikai feminista, Valerie Solanas életét dolgozza fel, és 2007-ben elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját. A 2010-ben megjelent Darling River című műve is irodalmi sikert aratott. A 2014-es A szeretet gravitációja elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját, a svéd A Kilencek Társaságának Irodalmi Nagydíját, valamint a Selma Lagerlöf Irodalmi Díjat is. 2018-ban jelent meg a Kärlekens Antarktis (A szerelem Antarktisza) című műve, ugyancsak valós eseményekre épül, és egy tragikus sorsú prostituált életét mutatja be.

Álmok sivataga

Fülszöveg

1988 áprilisában Valerie Solanast, az írót, a radikális feministát ötvenkét éves korában holtan találták szállodai szobájában, San Franciscóban, egyedül, pénz nélkül, körülötte utolsó írásainak gépelt papírjaival.

A regényben Sara Stridsberg újra felkeresi a szállodai szobát, ahol Solanas meghalt; a tárgyalótermet, ahol elítélték Andy Warhol megölési kísérlete miatt; a georgiai pusztaságot, ahol gyermekkorát töltötte, és ahol apja többször megerőszakolta; és az elmegyógyintézeteket, ahova időnként bezárták. A szerző elképzelt beszélgetéseken és monológokon, visszaemlékezéseken keresztül rekonstruálja ennek az érdekes és rejtélyes nőnek az életét, megfogalmazva a gondolatait, félelmeit, belső magányát, szeretetvágyát.

Az Álmok sivataga szívszorító irodalmi fantázia, amely 2011-ben elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját. Továbbá a 2000-es évek elő évtizedének legjobb svéd regényének választották a Dagens Nyheter című újság szavazásán, amelyen száz svéd kritikus, szerző, újságíró és kiadó vett részt.

Ajánló